Tarpojaikäkausi kestää 2-3 vuotta, kuitenkin niin, että samoajaksi siirrytään vasta sinä vuonna, jolloin täyttää 15 vuotta. Tarpojien ohjelma koostuu noin puolen vuoden mittaisista tarpoista. Kaikille pakollisia tarppoja ovat leiri, luovuus, selviytyminen ja yhteiskunta. Kolmantena vuonna tehtävät lisätarpot ovat minäminä ja kaupunki.
Tarpot voidaan tehdä missä järjestyksessä tahansa. Suuntausvaiheessa vartio valitsee tai suunnittelee vartionjohtajan ja luotsin tuella itselleen majakan, johon tarppo tähtää ja huipentuu sekä valitsee ne aktiviteetit, joita tekemällä taidot majakkaa varten karttuvat. Majakka on konkreettinen tapahtuma, jossa kokeillaan ja testataan tarpon aikana opittuja taitoja.
Tarppo koostuu pakollisista ja valinnaisista aktiviteeteista. Pakollisia aktiviteetteja on jokaisessa tarpossa viisi. Sen lisäksi jokaisen tarppoon kuuluu vastuu- tai johtamistehtävä. Valinnaisia aktiviteetteja tehdään vähintään neljä tarpon aikana, yksi jokaisesta kasvatustavoitteiden suhteesta. Luotsi ohjaa vartiota valitsemaan itselleen sopivan haastavan tavan toteuttaa jokainen aktiviteetti.
Lisätarpot ovat muiden tarppojen tapaan itsenäisiä majakkaan päättyviä kokonaisuuksia. Niiden sisältö rakentuu samalla tavalla pakollisiin ja valinnaisiin aktiviteetteihin.
Paussit ovat tärkeä osa tarpojien ohjelmaa. Näitä toiminnallisia elämän tärkeiden asioiden äärelle pysäyttäviä harjoituksia tehdään lähes jokaisen tapaamisen ja retken aikana. Tarpojaikäkausi päättyy siirtymään tarpojista samoajiin.
Tutustu myös tarpojaluotsin oppaaseen. Voit tulostaa sen tästä.
Tarpojaohjelmaa päivitettiin vuonna 2017. Lue lisää tästä.
Tarpojaohjelmaan voi perehtyä myös tästä linkistä.
Kaikki tarpojan aktiviteetit ja vinkit voit tulostaa tästä.
Tarpojien paussit voit tulostaa tästä.
Toimintasuunnitelman mallit näyttävät, miten ikäkauden partio-ohjelman aktiviteetit saa toteutettua poulen vuoden jaksoissa. Malleja saa ja kannattaa muokata oman ryhmän tarpeisiin sopivaksi.
Muuta materiaalia
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry
Pikalinkit